Que es, i com puc fer-me soci?

La Colla de Diables de Masquefa, és una associació amb una trajectòria de més de 25 anys, que
promou la cultura catalana i les tradicions del municipi a través del Ball de Diables.
Participa de la vida associativa i cultural de Masquefa. Està implicada en mantenir i difondre el
seguici festiu del municipi, donar-lo a conèixer i fomentar la participació de la ciutadania en
tots els actes relacionats amb aquest.

Realitza activitats relacionades amb el ball de diables, que mostra a les festes majors i altres moments de la vida cultural i associativa de Masquefa: ball parlat, correfocs, besties de foc, tabals tradicionals, cercaviles, carretillades, malabars de foc…

També ha col·laborat i col·labora en actes d’altres entitats: la Flama del Canigó, la Cursa de les tres fonts, festes d’aniversari de les escoles…

I organitza conjuntament amb altres entitats esdeveniments com: Exposició de seguici festiu de Masquefa, Barraques de Festa Major, el Quinto de Nadal…

Ser diable no és només cremar. La colla la formen persones molt diverses, que realitzen tasques també molt diferents. Tothom troba el seu lloc!

Per això hi ha diferents seccions en funció a les edats: Colla Infantil, Colla Jove, Colla Adulta, Bestiari. I dins de cada secció hi ha diferents activitats a realitzar:

  • Participant directament del Ball de Diables hi ha els diables que porten les maces, els artefactes de foc, i les bèsties; i els diables que marquen el ritme del ball amb els tabals. 
  • Donant suport als actes hi ha els membres de la colla acompanyants, que no es posen el vestit de diable, però que són essencials: supervisen l’organització, vetllen per la seguretat, faciliten aigua i materials, fan fotografies…

Tant abans com després de cada acte de la colla, hi ha un munt de tasques compartides, en les que tothom hi col·labora, aprèn i compateix amb els altres. 

Per fer-te diable, el primer pas és omplir aquest formulari i un membre de la Junta es posarà en contacte amb tu per verificar totes les dades, i informar-te en tot allò que necessites per fer-te soci o sòcia de l’entitat.

Ser soci-sòcia implica formar part de la Colla de Diables de Masquefa, i és el pas previ a participar, ja sigui directament del ball i altres representacions,  o com a acompanyant donant suport als diferents actes. 

Prens el compromís de participar dels assajos i actes que organitza la colla al llarg de l’any. Per poder participar activament de les representacions del Ball de Diables (amb maça o tabal) has d’haver participat a un mínim d’assajos, sinó t’encarregaràs d’altres tasques. 

La quota anual de soci-sòcia de l’entitat és de 30€ (Aquesta temporada 20-21 és de 10€ pel context COVID). Inclou assegurança, vestit, i material per realitzar l’activitat: tabal, baquetes, maça… A més a més, com nou soci-sòcia reps la teva samarreta de la colla, i gaudeixes de descomptes en el marxandatge de l’entitat.

Sent soci-sòcia, tens el dret (i el deure!) de participar en les assemblees que es realitzen durant l’any per a debatre temes d’interès de l’entitat. 

Existeix la Colla Infantil, per a infants a partir de 8 anys. Dins la colla infantil pots portar maça i cremar, o tocar el tabal. 

Tan si portes maça o tabal, podràs ser també portador de les bèsties infantils: l’Ombra, l’Espurna i el Fum. 

Els menors sempre han de participar dels correfocs, carretillades, cercaviles, etc…, acompanyats d’un dels pares/mares/tutors o tutores (que no han d’intervenir en l’acte, però han de ser presents mentre aquest es desenvolupa). Per això, és obligatori que quan un menor es fa soci-sòcia, també es faci un dels pares/mares/tutors o tutores.

S’estableix un calendari d’assajos durant l’any, als quals s’hi ha d’assistir, ja que per participar activament de les representacions del Ball de Diables (amb maça o tabal), has d’haver participat d’un mínim d’assajos.

La Colla Infantil en els darrers anys ha estat el principal motor de l’entitat, i es respira un ambient molt familiar, on tota la família hi pot participar d’una manera o una altra.

La Colla Jove és a partir dels 18 anys. Participen del ball de diables de la Colla Adulta, però a banda, el que volen, formen un grup de malabars de foc, els IGNIS.

Segueixen el calendari d’assaig de la colla adulta, i estableixen un calendari propi pels assajos dels malabars de foc. Dissenyen i organitzen els seus propis espectacles, i complementen alguns dels actes de la resta de la Colla. 

Si estàs pensant en fer-te diable i tens dubtes de com funcionem, posa’t en contacte a través d’aquest formulari. Podràs venir a veure un dels assajos, i t’explicarem tot allò que necessitis.

Sí, tots els nous membres de la colla han de fer una formació específica i obligatòria: CRE-Curs de Consumidors Reconeguts com a Experts. 

Aquest curs l’imparteixen els responsables de la colla que estan acreditats per la Delegació del Govern a Catalunya, una vegada superada la formació del Departament de Cultura de la Generalitat, RGCRE-Responsables de Grups Reconeguts com a Experts. 

Tipologies d'actes de FOC

Són aquells actes en els quals hi participen únicament grups de foc i el públic manifesta una voluntat de participar activament en el desenvolupament de l’acte.
Normalment transcorren per un recorregut definit per diferent carrers i places o en un espai concret com una plaça.
Als correfocs, hi pot participar un sol grup (normalment 8 a 10kg de matèria reglamentada per grup) o diferents grups de diables i bestiari de foc.

Acte de foc estàtic que té lloc en un espai concret i definit i en el qual hi participa un sol grup de foc.
El públic hi té una funció d’espectador passiu i es manté a distància del grup.
Aquest tipus d’acte es realitza en places o espais amplis i oberts per tal garantir una distancia mínima de seguretat entre els actuants i el públic. Normalment s’utilitzen de 20 a 30kg de matèria reglamentada per grup.

Són aquells actes en els quals participen grups de foc (normalment bèsties de foc) sols o amb altres grups, amb un recorregut per diferents carrers i places. Durant l’acte no hi ha ús de foc, només a l’acabament de la cercavila es realitza una encesa de lluïment.
El públic hi participa com a espectador passiu, mantenint-se a distància del grup. Habitualment s’usen entre 0,2 i 0,8kg de matèria reglamentada per grup.

Són aquells actes de foc en els quals hi participen únicament grups de foc. El públic hi té només participació com a espectador passiu i es manté separat i a distància del grup de foc.
Aquest tipus d’acte es realitza per un recorregut definit per diferents carrers i places.
A les cercaviles de foc, hi pot participar un sol grup (normalment de 8 a 10kg de matèria reglamentada per grup) o diferents grups de diables i bestiari de foc.