Toc de Tabal

El Tabal és l’instrument d’acompanyament musical del Ball de Diables. El seu so contundent i dimoníac és el complement ideal per aquest acompanyament musical. 

Els Timbals tradicionals, originalment són de fusta i pell amb tensors de corda.

La Nostra Colla, amb la intenció d’evolucionar cap a una Colla de Ball de Diables tradicionals, a finals de l’any 2019, encarrega la construcció d’aquests instruments al Xixo Luthier, un dels millors Luthiers artesans d’instruments tradicionals del nostre país.

Són Timbals construïts de forma artesana amb fusta, sistema de tensió amb corda, tensors de cuir i parxes de pell. 

Amb la intenció clara i ferma de donar aquest important pas cap el model tradicional, una vegada ens fan entrega, al Gener del 2020, d’aquests increïbles instruments, iniciem les classes de timbal tradicional amb el Gerard Pouget, professor de percussió a l’Aula de Sons, Escola de Música Tradicional de Reus.

Després de les classes del Gerard Pouget, és el David Oliva, Músic Masquefí i antic membre de la colla, qui agafa la direcció dels assaigs.

Actualment la Colla compta amb 8 Timbalers a la colla gran i 10 a la colla infantil, tots ells amb tabal tradicional.

La manera tradicionals de tocar els tabals o els timbals és picant-lo de costat i s’acostuma a penjar amb una corretja des d’una de les espatlles per la qual cosa permet integrar-se còmodament en cercaviles, correfocs i altres esdeveniments al carrer. Aquests instruments són fets de fusta, generalment el cos o caixa de ressonància els faig de contraplacat, tot i que també en construeixo de fusta massissa (evitant molta cola que influeix en el so final de l’instrument). Els riscles sempre de fusta massissa i d’una sola peça per no influir negativament en el so de l’instrument.