Història de la colla

Els inicis

Un grup de joves de Masquefa, l’any 1989 fa un primer intent de creació d’una Colla de Diables, però no serà fins el Fabulari de Festa Major del 1993, que els diables no es presenten formalment. Fins a aquell moment, els Diables de Castellbisbal i els de Piera venien a Masquefa per fer els correfocs. En aquells temps la colla de diables va formar part de les seccions de la Societat Recreativa de l’Alzinar, fins que van decidir establir-se com una entitat amb estatuts propis, l’onze de setembre del 1994.

Durant els primers anys es va treballar molt per aconseguir els primers vestits, confeccionats amb roba de sac de color blanc en la qual es van pintar les quatre barres catalanes al davant, i el logotip dels Pixafocs i Cagaspurnes a l’esquena. Els primers pantalons eren de color negre. El 1999 del color blanc dels vestits “de roba de sac” es va passar als colors vermell i negre. Una altra de les novetats van ser les forques vermelles, ja que fins ara s’havien utilitzat maces de fusta.

L’any 2002 va ser el naixement de la bèstia de la colla: el drac Bufut. Va néixer de les mans de la Dolors Sants, i va ser apadrinat per la Colla de Diables de Caldes de Montbui. És una de les poques bèsties de foc de Catalunya en posició vertical. Per posar-li nom es va fer un concurs a l’escola, i d’entre les propostes dels infants, Bufut va ser l’escollida.

10è aniversari​

Durant el 2004 en motiu del 10è aniversari de la colla, es renoven els vestits conservant els colors diabòlics: vermell i negre. La nova casaca passa a portar banyes i flames infernals. També es renoven els tabals.

Durant l’any es van organitzar diversos actes com la Trobada de Bestiari, inclosa en el programa de la Festa Major Petita, i el correfoc de la Festa Major, en què es va muntar una representació del canvi de vestits per a presentar-los al poble. Aquest correfoc va passar a la història ja que la pirotècnia del carro va petar poca estona abans d’acabar.

Colla Infantil

La Colla Infantil va viure el seu bateig per la Festa Major de Santa Magdalena del 2012. Des de feia temps els correfocs atreien cada vegada més públic infantil, i a Masquefa a més, hi havia un grup de nens i nenes que volien participar directament d’aquests. 

La colla infantil ha protagonitzat nombrosos correfocs, carretillades, cercaviles de foc i tabalades a Masquefa, i a nombroses poblacions d’arreu del País; destacant la visita “obligada” a Ribes de Freser i Molins de Rei, on cada any som convidats; a més de ser Padrins de la Colla Infantil de Martorell.

La creació de la colla infantil ha contribuït a promocionar la cultura popular del foc entre els més petits, garantint la continuïtat del ball de diables a Masquefa.

20è aniversari

Al llarg del 2014 es van realitzar diversos actes de celebració del 20è Aniversari de la Colla: un espectacle d’aquelarre, una exposició sobre foc festiu, tallers infantils, tabalades, correfocs i un concert de versions com a cloenda de fi de festa. Vint anys, ben mereixen una gran celebració! 

Naixement de les bèsties infantils

Una de les fites més importants de la colla va ser la creació al maig del 2017, del bestiari de la colla infantil: l’Ombra, la guineul’Espurna, el falcó; i el Fum, el llangardaix. Animals que es troben a l’entorn natural de la nostra vila, i escollits pels membres de la colla infantil.

Van ser construïdes per Jaume Coma, després de més d’un any de campanyes econòmiques per aconseguir finançar-les.  Es van batejar el 12 de maig  de 2017, en el marc de la Festa Major de Sant Isidre. El Senglar dels Diables de l’Espluga de Francolí, el Drac Petit de Terrassa, i els Dracs de Molins de Rei, van ser els padrins de cadascuna d’elles.

Colla Jove

Els membres de la colla infantil es van fent grans…, i el 2018 un grup de joves proposa crear una nova secció de malabars de foc: IGNIS ASMODEUS

Els IGNIS són joves a partir de 16 anys, que a banda de participar de la colla adulta, assagen i preparen espectacles de malabars de foc, que obren els correfocs i altres actes de la colla.

25è aniversari

2019-Moment de plenitud. L’evolució de la colla en aquests moments, suposa comptar amb quatre seccions: colla adulta, colla infantil, bèsties i Ignis Asmodeus; amb acompanyants, col·laboradors i col·laboradores, que sumen prop de 100 persones.

Aprofitant la celebració, s’estrenen els nous vestits. Molt necessaris pel creixement en membres de la colla,  i per l’estat dels vestits antics.

Es van anar realitzant diferents actes de celebració que van culminar al setembre. Els més significatius: llançament de 25 coets com a tret de sortida de les celebracions dels 25 anys a la Festa Major de Sant Isidre; carretillada de la colla infantil; tabalada conjunta amb colles convidades: diables d’Igualada, d’Olesa de Montserrat, de Martorell i de L’Hospitalet de Llobregat; i correfoc amb les quatre colles, que han estat vinculades a la història; sopar de germanor  i concert de versions.