La Colla de Diables de Masquefa és una entitat creada el 1994 que promou la cultura del foc a la nostra vila, a través del Ball de Diables. 

Al llarg dels anys, la colla ha anat creixent i creant diferents seccions, que actualment conformen un equip humà amb molta vitalitat i una important presència en la vida social i cultural de Masquefa. 

Fomentar la participació de la ciutadania en les expressions de cultura popular catalana, i en les tradicions arrelades a la nostra vila, formen part de l’ideari de l’entitat, i per això de la seva implicació en enriquir el seguici festiu masquefí.

Actualment la colla ha fet una aposta cap a la forma originària i tradicional del Ball de Diables, i en aquest sentit, inicia un viatge a la història per connectar futur i tradició.

Els grups de percussió passen a utilitzar tabals de membrana de pell com a únic instrument amb ritmes tradicionals. El vestuari comença a incorporar nous colors: blanc pel color del vestit original de la colla, negre per la foscor de la nit, i grana per ser Masquefa terra de vi. També nous elements passen a complementar la imatge dels diables: espardenyes de set vetes i mocador de farcell.

 

Cada diable porta una maça que representa un element característic del territori: una bota de vi.

S’incorporen les figures de Llucifer i Diablessa, que llueixen un ceptrot cadascú, amb referències a la nostra identitat.

Un element indispensable del Ball de Diables tradicional, és la implicació d’aquest en tot allò relacionat amb la vida de la població d’on és origen; tant pel que fa a la participació de la ciutadania en l’acte festiu, com pel que fa a la crítica social, que queda exposada en els versots que tenen lloc durant el transcurs del ball parlat.

Salut i foc!

Carretillada Festa Major 2024